20 febrero 2009

Natius digitals



Cada día ho tinc més clar. El badall generacional entre els nostres fills i nosaltres, els fills dels 70, és cada día més abismal. Ells són "natius digitals", han naixcut amb una "pre-selecció genètica" que els ha fet adaptats per natura a la informàtica. Es veu en els xiquets de bolquers. Saben quin botó premer per connectar el DVD, o com fer una foto amb un mòbil. Tu li dones a un xiquet de quatre anys una videoconsola i no cal que li expliques res, encara que siga la seua primera vegada que l'agarre.

Nosaltres estem a l'altra banda, al "lado oscuro", som la generació que per primera vegada va vore com li donaven a triar entre "hogar" o "informàtica" a l'institut. I som d'eixa generació que amb molta sort podia vore un Spectrum en casa de l'amic més acomodat. Quasi teniem 15 anys quan vam tocar el primer ordinador, i quasi van passar deu més per familiaritzar-se i trebalallar amb ells.

Som "immigrants digitals" i hem tingut que apendre tot absolutament: a pesar de que tenim coneixements d'anglés em aprés amb el temps a familiarizar-se amb paraules claus que ja ni tan sols fem l'esforç de traduir com loading, game over, o password. I ara ens busquem com desesperats al Facebook, no siga cosa que no "apareixer" a estes comunitats virtuals siga estar fora del mercat, quan la veritat és que has tingut que demanar-li a algú que t'explique com funciona aixó del Facebook. Com vas demanar en el seu dia com habia que fer per entrar en un Chat, o com lligar al Meetic. I és que eixa és la nostra realitat, anem enganxat darrere del carro.

Els nadius digitals podrien viure si els tallen l'aigua per impagament del rebut, pero mai passar un dia sense ADSL. Passen més hores davant l'ordinador que davant de la televisió, i está es la clau d'esta generació. Despres de dècades de "castigados sin ver la tele" dels nostres pares, ara nosaltres hem de trobar nous "càstics". La depèndencia del mòbil i internet és tan forta que ja no poden viure sense estar connectats.

No m'estranyaria que el día de demà junt als cognoms al llibre de familia et donen la teua adressa electrònica i el teu password de per vida. Al temps.

2 comentarios :

Unknown dijo...

Es tristment així. I encara no sabem com les primeres generacions totalment digitals arribaran i superaran l'edat adulta. Ja veurem. El que et puc dir, és que els que ara són adolescents ni saben més que nosaltres ni són més feliços i en contra del que ha anat passant fins ara, seran una generació que tindran un nivell de vida, en general, pitjor que el dels seus pares en tots els aspectes. Pinta magre!!!

Anónimo dijo...

Tens tota la raó. Les fieres de hui en dia saben massa com tocar els botons. Saps que hi ha una página per a ells? Es diu www.kneebouncers.com
pots provarla!