10 febrero 2014

Sant Blai gloriós, lleva'm la tos

Este entrada porta retard. Dilluns passat, 3 de febrer, va ser el dia de Sant Blai, però per motius d'agenda fins este cap de setmana no hem pogut fer els bollos tradicionals de Sant Blai. Un dolç típic de Benidorm fet amb ametlla.

Com tot sant que es considere amb cert prestigi, San Blai té un miracle. Es diu que va salvar la vida d'un xiquet que s'havia escanyat amb una espina de peix; per això es considerat l'advocat del mal de coll i del mal de gola. 

Un refrany popular diu "San Blai gloriós, lleva'm la tos" (amb variants) i este dia és costum en alguns pobles la benedicció d'aliments (pans, pastissos, panets, coquetes, etc.), destinats a curar persones i animals. Sant Blai ho celebren a Pedreguer, Altea, Bocairent, Torrent o alguns pobles de Tarragona. A Benidorm es fan el bollos. Són com coquetes planes i redones, a mi m'agraden prou torraetes. I evidentment tenen molt de sabor a ametlla.

Ací deixe la recepta: 
Ingredients: un quilo de farina de dacsa, mig quilo de sucre, sis ous, un quart llarg d'ametlla molta amb pell, llima rallada, canella i  oli el que admeta (uns dos gots).

Es baten el ous, s'afegeix l'oli i després la resta d'ingredients. Es barreja i es fan el bollos d'un dit de gruix. Es punjen amb una forqueta en papers individuals. 15 minuts de forn a 200 º. Al refredarse es quan es queden durets. Es poden guardar ja que duren molts dies. 
 

No hay comentarios :