12 abril 2016

Les dones de la Principal


El fet que Lluís Llach fora l'autor d'aquest llibre em va fer dubtar a l'hora d'escollir-lo com a la meua pròxima lectura. Vaig pensar, equivocadament, que un home que és molt bo en una professió, com en aquest cas la de cantautor, no pot ser també bo en una altra. Un raonament sense trellat, perquè si atenem a les lletres de les seues cançons, no podia ser que ho fera malament en un altre registre. Només ha fet que canviar de gènere, però ha continuat contant histories, aquesta vegada més llargues, això si, i se n'ha sortit perfectament. Almenys pel que fa a l'única novel·la d'ell que he llegit que es Les dones de la Principal.

Les dones de la Principal és com bé diu el títol una novel·la de dones, on les seues protagonistes són les mestresses, generació darrere generació, de la casa gran o senyorial d'un poble, Pous. Són, per tant, l'àvia, la mare i la filla. Totes tres es diuen igual, Maria: la Maria Roderich, la Maria Magí i la Maria Costa. Totes tres tenen molt de caràcter, evidentment sense eixe tarannà no hagueren sobreviscut als fets que han anat nodrint les seves vides. I el fet principal, i el que vertebra tota la història és un misteri sobre un crim que es produeix el 18 de juliol del 1936 a la mateixa finca, l assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs de la Principal, Un crim que perseguirà la família al llarg dels anys.

Una de les coses que més m'ha agradat és el ventall de personatges secundaris, com la dida Úrsula, els capatassos, o l’inspector Recader que passada la guerra, reprén una investigació que el portarà a descobrir els secrets familiars d'aquesta nissaga.

Abans parlava de l'autor i els seus vessants de cantant i escriptor, però en la novel·la també es deixa palés la faceta viticultora de Lluís Llach. Propietari d'un celler i coneixedor del món del vi, en Les dones de la Principal ens trasllada tots eixos coneixements en ambientar la història en una comarca vinícola de l’interior, on la Principal, la casa gran de les protagonistes, i els altres masos de la zona viuen la pitjor de les desgràcies que ha patit l'industria del vi: la fil·loxera que va acabar en Europa en la majoria de cultius de raïm. I en la novel·la es conta com després del desastre de la fil·loxera, Elles tres, àvia, mare i filla, fan prosperar les vinyes, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi. I ací llegim entre línies eixa reivindicació del paper de la dona i dels seus drets en un món governat per hòmens. Altres grans canvis que la novel·la va desgranant són l’homosexualitat amagada, el poder de l’Església, i la repressió del franquisme.

Després de 40 anys de carrera artística com a cantautor, l’any 2012 Lluís Llach debutava com a escriptor amb la seua primera novel·la, Memòria d’uns ulls pintats. Les dones de la Principal és la seua segona novel·la.

No hay comentarios :